Home Nieuws British Telecom moet toegang tot illegale site blokkeren

British Telecom moet toegang tot illegale site blokkeren

Het Britse High Court heeft  filmmaatschappijen gelijk gegeven dat de toegang tot de illegale site Newzbin geblokkeerd moet worden. Lees het vonnis hier…..
Deze rechtszaak is nooit een aanval op ISP’s geweest, zei de Motion Picture Association, maar hun hulp is noodzakelijk om illegaal aanbod een halt toe te roepen.

Het vonnis past de verbodsactie toe uit artikel 8(3) van de Auteursrechtrichtlijn, die rechthebbenden de mogelijkheid geeft een verbod te vragen tegen een tussenpersoon wiens dienst door derden gebruik wordt om inbreuk te maken. De tussenpersoon, in dit geval de access provider BT, hoeft daarvoor niet betrokken te zijn bij de illegale site zelf.

Het High Court oordeelde: “The purpose of Article 8(3), and hence section 97A, is to enable an injunction to be granted against a service provider which “carries” an infringement because service providers are best placed to bring “infringing activities” to an end. This again suggests that the requirement for actual knowledge should not be interpreted too restrictively.”

BREIN heeft ook een dergelijke vordering lopen tegen Ziggo met betrekking tot The Pirate Bay. Die site is eerder door de Nederlandse rechter onrechtmatig bevonden. Het Kort Geding vonnis is afgewezen omdat de rechter onder meer vond dat BREIN eerst inbreukmakende gebruikers zou moeten aanspreken. BREIN wil nu juist inbreuk-faciliterende sites aanspreken in plaats van gebruikers. De bodem procedure  in de zaak tegen Ziggo komt op 11 November van dit jaar op zitting. Ook heeft BREIN hoger beroep aangetekend tegen het Kort Geding vonnis.

Het Engelse High Court oordeelde dat niet eerst een vonnis tegen de site zelf nodig is voor blokkering. De site Newzbin werd eerder verboden en ging vervolgens korte tijd op zwart, maar werd daarna door een ander onder dezelfde naam vanuit het buitenland voortgezet. Vanzelfsprekend is het ook niet nodig om eerst inbreukmakende gebruikers aan te spreken.