Home Nieuws Franse senaat akkoord met proportionele aanpak inbreukmakende internetgebruikers

Franse senaat akkoord met proportionele aanpak inbreukmakende internetgebruikers

De Franse senaat ging vorige week akkoord met president Sarkozy’s wetsvoorstel om inbreukmakende internetgebruikers aan te pakken via een ‘graduated response’. Dit voorstel behelst een stapsgewijze aanpak waarbij de inbreukmakende internetgebruiker anoniem blijft voor de benadeelde rechthebbende. De gebruiker wordt eerst door zijn service provider gewaarschuwd (een keer per email en een keer per aangetekende post) maar als hij doorgaat met inbreuk maken dan volgt er een sanctie. Aanvankelijk sprak het voorstel alleen over tijdelijke afsluiting van de verbinding als sanctie tegen hardleerse gebruikers. De senaat heeft dit nu aangepast om eerst tijdelijke beperking van de verbinding op te leggen. Bij zo een beperking blijft het mogelijk om van basisdiensten zoals email gebruik te maken. Het voorstel gaat nu naar de Assemblée Nationale die het begin volgend jaar zal behandelen.
De Franse tekst van het wetsvoorstel in zijn huidige vorm is te lezen op de volgende link: http://ameli.senat.fr/publication_pl/2007-2008/405.html<http://ameli.senat.fr/publication_pl/2007-2008/405.html
In Nederland stelt BREIN ook voor een proportionele stapsgewijze handhaving tegen inbreukmakende internetgebruikers af te spreken met Internet Service Providers. Ook daarin is sprake van een tijdelijke beperking van dienstverlening indien de gebruiker ondanks waarschuwingen toch doorgaat met inbreukmaken. Vanzelfsprekend staat tegen zo een sanctie beroep op de rechter open.